כנס לזכרו של פרופ' יצחק בר-יצחק יתקיים ב-17-14 באוקטובר

הכנס הבינלאומי על שיערוך, ניווט, ובקרת חלליות לזכרו של פרופ' יצחק בר-יצחק יתקיים בין התאריכים 14 – 17 באוקטובר, 2012, במלון דן פנורמה בחיפה. הכנס נערך בחסות הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון והאיגוד הישראלי לבקרה אוטומטית (איב"א).

פרופ' יצחק בר-יצחק ז"ל

יצחק בר-יצחק היה פרופסור ומחזיק הקתדרה על שם Sophie and William Shamban בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון בין השנים 1971 – 2006. מאז עבודת הדוקטורט שלו בנושא באוניברסיטת פנסילבניה היוקרתית (בשנת 1968), הוא היה מחלוצי תורת הניווט האינרציאלי הרתום (Strapdown inertial navigation), ופרסומיו בנושא כוללים פריצות דרך ידועות ומצוטטות. מיד לאחר סיום הדוקטורט הוא עבד בפרויקט "אפולו" של סוכנות החלל האמריקאית NASA, שם השתתף בפיתוח אלגוריתם הניווט של רכב הנחיתה על הירח. כמו כן היה פרופ' בר-יצחק בין החוקרים המובילים בעולם בתחום קביעת מצב זוויתי של חלליות, שהיא בעיה קריטית בתחום של בקרת רכבי חלל. בתחום זה שיתף פעולה באופן הדוק עם חוקרי מרכז החלל Goddard של NASA, ושיתוף פעולה זה הניב פרסומים רבים וקידם באופן משמעותי את מצב הידע בתחום. על המצאותיו, רעיונותיו המקוריים, ותרומותיו למדע ולטכנולוגיה זכה פרופ' בר-יצחק בהכרה בינלאומית רחבה ובפרסים חשובים רבים. הוא היה Fellow של American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), ושל Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). הוא זכה בפרסים מ- NASA, המשתמשת בשיטות שפיתח מזה שנים רבות, וכן קיבל מאגודת IEEE את פרס Kershner היוקרתי על תרומותיו החלוציות בתחום ניווט האינרציאלי, ואת ה- Third Millennium Award.

פרופ' בר-יצחק היה לא רק חוקר מבריק, אלא גם פעיל ומוביל בקהילייה המדעית והטכנולוגית בארץ ובעולם. בין השאר, הוא היה נשיא האיגוד הישראלי לבקרה אוטומטית, וחבר ועדת המערכת של כתב העת היוקרתי Journal of Guidance, Control, and Dynamics של אגודת AIAA. הוא יעץ לתעשייה הביטחונית המקומית, כולל התעשייה האווירית לישראל, הרשות לפיתוח אמצעי לחימה – רפא"ל (שם מילא תפקיד מפתח בפיתוח יכולת הרשות בתחום הניווט האינרציאלי), התעשייה הצבאית לישראל, ועוד. בטכניון היה בין חברי הסגל הבכיר המובילים, היה דיקן הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל, יו"ר הכינוס הישראלי השנתי ה- 40 למדעי התעופה וחלל, וכן מילא תפקידים רבים וחשובים נוספים. פרופ' בר-יצחק הדריך משתלמי מגיסטר ודוקטורט רבים, ביניהם גם יו"ר הכנס הנוכחי, פרופ' יעקב אושמן מן הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון.

פרופ' בר-יצחק, "בריץ" בפי רבים מחבריו, אהב את החיים וחי אותם באופן מלא. הוא היה מסור בלב ונפש לחבריו ועמיתיו, ביניהם אנשי גדוד הצנחנים 890 של צה"ל, וניחן בחוש הומור נדיר ובחכמת חיים אותה חלק בנדיבות עם כל מי שחפץ בעצותיו.  במלאת חמש שנים לפטירתו בטרם עת של פרופ' בר-יצחק, נערך הכנס הנכחי על מנת לציין ולכבד את עבודתו המדעית והישגיו, ולהזכיר את דמותו המיוחדת. נושאי הכנס: תורת השערוך, ניווט, ובקרת חלליות, הם הנושאים בהם עסק פרופ' בר-יצחק בפעילותו המחקרית.

את דברי הפתיחה יישאו נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, ודיקן הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון, פרופ' יורם טמבור. בכנס חמש הרצאות מרכזיות מוזמנות, אשר יינתנו על ידי גדולי המומחים בעולם בתחומי הכנס. את ההרצאה המוזמנת הראשונה יתן ד”ר לנדיס מרקלי ממרכז החלל Goddard של NASA, אשר שיתף פעולה עם פרופ' בר-יצחק. ד”ר מרקלי ירצה על בעיית קביעת המצב הזוויתי של חלליות.  מצבה הזוויתי של חללית, כלומר האוריינטציה שלה ביחס למרחב האינרציאלי, הוא נתון חיוני לצורך תפקוד תקין שלה. בבעיית קביעת המצב הזוויתי עסקו ועוסקים טובי המומחים ב- NASA ובאקדמיה כחמישים שנה, ולפרופ' בר-יצחק ותלמידיו היו תרומות מרכזיות בתחום. ההרצאה המוזמנת השנייה תינתן על ידי ד”ר הקטור רוטשטיין מחברת רפאל בע"מ, והיא תעסוק בחיישנים מתקדמים, כדוגמת חיישנים אופטיים וחיישנים מיקרו-אלקטרו-מכאניים, ובטכנולוגיות לשילובם בניווט אינרציאלי. כאמור, לפרופ' בר-יצחק הייתה תרומה מכרעת לפיתוח טכנולוגית הניווט האינרציאלי ברפא"ל, ופרטים על כך ימסרו ביומו השלישי של הכנס בהרצאתו של ד”ר זאב ברמן, אשר עבד ברפא"ל באותה התקופה. את ההרצאה המוזמנת השלישית ייתן פרופ' ג'ייסון ספייר מן האוניברסיטה של קליפורניה בלוס אנג'לס, אשר, בנוסף על שאר הפרסים בהם עוטר עד כה, זכה באוגוסט האחרון בפרס היוקרתי Aerospace GNC Award של AIAA. הרצאתו של פרופ' ספייר תעסוק בשערוך ובבקרה של מערכות סטוכסטיות המוזנות ברעשים בעלי פילוג קושי. את יומו השלישי של הכנס יפתח פרופ' מרק סייקי מאוניברסיטת קורנל בארה"ב (אוניברסיטת עילית זאת זכתה לפני כשנה בשיתוף עם הטכניון בתחרות בינלאומית יוקרתית על הקמת מרכז למחקר חדשני בעיר ניו-יורק). פרופ' סייקי, שהוא מגדולי המומחים בעולם בתחום הניווט הלוויני, ירצה על הגנת מערכות ניווט לוויני (כדוגמתGPS ) אזרחיות בפני חסימות ושיבושים מכוונים. את ההרצאה המוזמנת האחרונה ייתן פרופ' מרק באלאס מאוניברסיטת וויומינג בארה"ב. פרופ' באלאס הוא ממניחי היסוד לתורת הבקרה של מבנים גמישים מאד (כדוגמת חלליות), ולזכותו כמה מפריצות הדרך היסודיות בתחום. הוא ירצה על תורת הבקרה המסתגלת (אדפטיבית) ועל יישומיה.

בנוסף על חמש ההרצאות המוזמנות, יכלול הכנס 43 הרצאות מומחים מ- 21 מדינות, אשר הגישו מאמרים שנכתבו על ידי 99 מחברים ועברו שיפוט עמיתים כמקובל בכנסים מדעיים ברמה גבוהה. לכל משתתפי הכנס יחולק תקליטור עם קובץ מאמרים מלא. מבחר המאמרים הטובים ביותר אשר יוצגו בכנס יפורסמו, לאחר שיעברו שיפוט נוסף, בספר ערוך מיוחד אשר יוצא לאור בהוצאת Springer Verlag היוקרתית.

בערב היום הראשון של הכנס, 15.10.12, תתקיים ארוחת גאלה חגיגית, בנכחות משפחתו של פרופ' בר-יצחק, אשר תכלול שתי הרצאות קצרות המיועדות לקהל הרחב. ההרצאה הראשונה תינתן על ידי פרופ' מחקר אמריטוס דניאל וייס מן הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון, אשר ירצה על לקחים שמהנדסים יכולים ללמוד מן הטבע. ההרצאה השנייה תינתן על ידי ד”ר יואב מידן, הדוקטורנט הראשון של פרופ' בר-יצחק, אשר יספר על טכנולוגיה חדשנית לניתוחים לא פולשניים וללא צורך בהרדמה, המבוססת על אולטרא-סאונד ממוקד המונחה על ידי הדמיית MRI. כמו כן תכלול ארוחת הגאלה גם סיפורים של עמיתים וחברים של פרופ' בר-יצחק על עבודתם איתו ועל אישיותו וחוש ההומור המיוחדים שלו.

הגופים העיקריים התומכים בכנס הם: המכון האמריקאי לאווירונאוטיקה ואסטרונאוטיקה (AIAA), מרכז גורדון בטכניון להנדסת מערכות, התעשייה הצבאית לישראל בע"מ, רפאל – מערכות הגנה מתקדמות בע"מ, חטיבת תמ"מ של התעשייה האווירית לישראל בע"מ, והמשרד האירופאי למחקר ופיתוח של חיל האוויר האמריקאי.

 

פרטים נוספים על הכנס ניתן למצוא באתר הכנס:                                 http://barsym.technion.ac.il/index.html

את התכנית המלאה של הכנס ניתן למצוא באתר:

https://controls.papercept.net/conferences/conferences/BARSYM12/program/

 

<חזרה לארכיון (עמוד ראשי)>