האגודה קיימה סיור בעקבות היסטוריית התעופה ברמלה 

בעקבות הסיורים שנערכו בשנתיים הקודמות בצפון הארץ ובדרום הארץ, קיימה האגודה למדעי התעופה והחלל בישראל ב-31 במאי 2012 סיור היסטורי דומה באזור רמלה, בהדרכתו של בן קשלס.

מטרת הסיור הייתה לחשוף בפני המשתתפים מספר סיפורים היסטוריים בולטים בתולדות התפתחות התעופה בארץ ישראל, בהם היו מעורבים מטוסים של מדינות וצבאות זרים, מחד גיסא, ומטוסי חיל האוויר במלחמת העצמאות ואחריה, מאידך גיסא.

לאחר הביקורים המקדימים בבית-הספר הולץ בתל-אביב ובמנחת התעופה הספורטיבית בראשון-לציון, ביקרו חברי האגודה שהשתתפו בסיור בחוות אלנבי, ששימשה את כוחותיו של הגנרל אלנבי לאחר כיבוש רמלה ע"י הכוחות הבריטיים בסוף 1917; צפו מבחוץ במנזר הפרנצ'סקני ברמלה, שבו שהו אנשי טייסת 300 הגרמנית בשנת 1917; וביקרו במחנה רחבעם של פיקוד העוורף.

המחנה הצבאי ליד רמלה משמש מאז 1992 כבסיס המפקדה של פיקוד העורף, ובשנת 2003 נקרא על שם אלוף רחבעם זאבי ז"ל, ששימש כאלוף פיקוד המרכז בתקופה בה הייתה מפקדתו בבסיס זה. אתר זה שימש כ"אירודרום" (שדה תעופה) של הבריטים החל משנת 1918 ועד עזיבתם את ארץ ישראל ב-1948. בשדה תעופה זה פעלה גם חברת אווירון לפני הקמת המדינה. בשנת 1951 הועברה לשם מפקדת חיל האוויר, ומן השדה הזה פעלה טייסת הקישור והסיור "הגמל המעופף" במשך כ-8 שנים. כיום נותרו במחנה מבנה מגדל הפיקוח של שדה התעופה, מוסך המטוסים הגדול, ועוד כמה מבנים היסטוריים.

 

 

בן קשלס (מימין)מסביר על האירועים ההיסטוריים במנזר הפרנצ'סקני ברמלה.

 

אחד המבנים ההיסטוריים מתקופת הבריטים שנותרו במחנה רחבעם.

מבנה מגדל הפיקוח של שדה התעופה הצבאי ברמלה נותר שלם.

מוסך המטוסים המקורי בשדה התעופה ברמלה משמש כיום כמרכז לוגיסטיקה של פיקוד העורף.

הקבוצה ליד מוסך המטוסים ההיסטורי.

 

הצילומים במחנה רחבעם בוצעו ע"י מאיר פדר, ברשות מיוחדת של דובר צה"ל. אנו מודים לדובר צה"ל על סיועם בארגון הביקור במחנה.


<חזרה לארכיון (עמוד ראשי)>